Franco Diaz Blog

Franco Diaz Part I

Schermafbeelding-2013-04-08-om-12.26.52Dag allemaal

Ik ben Franco Diaz. Eén van mijn goede voornemens voor 2013 is om actiever te zijn op social media gebied. Dus het verzoek om deze week als gastblogger mijn activiteiten met jullie te delen, kon ik ook niet weigeren.

Eerst wat achtergrond. Ik ben geboren en getogen op Bonaire en heb het VWO op Curaçao (MIL) afgerond. Na mijn studie Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente en een korte loopbaan in Nederland, ben ik teruggekeerd naar Curaçao en op 1 januari 1993 in dienst getreden bij BearingPoint.
Ik ben dus inmiddels al 20 jaar verbonden aan dit bedrijf! En ik heb me eerlijk gezegd geen moment verveeld.
In die 20 jaren heb ik veel kansen gekregen om mezelf te ontwikkelen en te groeien als software engineer, analyst, proces ontwerper, projectleider, director en sinds 2010 als managing director. Ook BearingPoint zelf is veel veranderd in al die jaren; vanuit lokaal KPMG adviesbureau naar een Amerikaans beursgenoteerd global consultancy bedrijf, naar een management buy-out in 2010 waardoor we weer zelfstandig opererend zijn in de Dutch Caribbean.

Van alle dagen in de week is maandag altijd het meest hectisch. Vanochtend hebben we via conference call de presentatie over onze MultiPermitSolution voorbereid (voor het online kunnen aanvragen en afhandelen van vergunningen). Vervolgens een gesprek met onze HR functionaris over de nieuwe functieprofielen en de bijbehorende trajecten die we nu aan het introduceren zijn. Daarna is het haasten naar de volgende afspraak. Ik ben namelijk ook voorzitter van de Rotary Club Willemstad en op maandagen hebben we onze wekelijkse lunchbijeenkomsten. Dit is een belangrijk onderdeel van mijn leven om op die manier ook iets terug te doen voor de samenleving. In de middag zit ik nog met onze Financial Controller en de accountants om de definitieve 2012 jaarcijfers te bespreken. 2012 was een behoorlijk druk jaar en dat zie je ook meteen terug in de cijfers.

Morgen is het vroeg opstaan om naar Bonaire te vliegen. In de volgende blog zal ik meer over mijn trip naar het eiland vertellen.
Tot dan!

 

Franco Diaz Part II

Schermafbeelding-2013-04-08-om-12.39.41

Dag allemaal, Zoals al eerder vermeld in de vorige blog; dinsdag stond volledig in het teken van de trip naar Bonaire. Deze keer vlieg ik samen met twee collega’s, Henriëtte en Jeroen (resp. director en manager bij BearingPoint), in een piepklein vliegtuigje naar Bonaire (zie Jeroen op de foto!). Op de agenda staat een meeting bij de Belastingdienst Caribisch Nederland. Eenmaal op het vliegveld Bonaire aangekomen, zie je bij de aankomsthallen het oude vertrouwde “Welkom op Bonaire” bord, maar inmiddels is er heel veel veranderd op het eiland. Sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10-10-10 is Bonaire nu een bijzondere gemeente van Nederland. Op de luchthaven wordt je nu verwelkomd door de Koninklijke Marechaussee en op de gebouwen van de rijksdiensten wapperen de vlaggen van de rijksoverheid.

De nieuwe status van de BES-eilanden heeft ertoe geleid dat BearingPoint medio 2010 de opdracht vanuit het Ministerie van Financiën Nederland is gegund om een nieuw ICT systeem te realiseren ter ondersteuning van het nieuwe fiscale stelsel.
We hadden een zeer ambitieuze deadline. Op 1 januari 2011 ging het nieuwe fiscale stelsel van kracht, maar de wetgeving was nog niet gereed. We hebben toen gekozen om de ICT oplossing met het Be Informed Platform te realiseren. Het Be Informed platform maakt het mogelijk om snel functionaliteiten te realiseren waarbij er met kennismodellen de wetgeving, beleid en business rules worden gemodelleerd en je flexibel bent om last-minute nog aanpassingen te doen als de wetgeving verandert. Het was een heftige race om alle belastingmiddelen tijdig op te leveren, maar inmiddels zijn alle plateaus gerealiseerd.

Dit is het kantoor van de Belastingdienst Caribisch Nederland. Samen met de Informatie Manager en de projectleider van de Belastingdienst Nederland bereiden we “decharge” van de opdracht voor. We kijken dan naar de aanbestedingseisen en in hoeverre we deze onderdelen hebben opgeleverd. Behalve een papieren exercitie, is het vooral fijn te constateren dat we een tevreden klant hebben. We hebben een geweldig team op het project gezet en iedereen heeft keihard gewerkt. We zijn dan ook zeer trots op wat we met succes hebben opgeleverd. Binnenkort zullen we samen met het team deze mijlpaal vieren met een happy hour!
Als geboren en getogen Bonairiaan kan ik het natuurlijk niet nalaten om mijn ouders tussendoor te bezoeken. Meestal is dat tijdens de lunchpauze en dus kan ik gelijk mee-eten! Gisteren kreeg ik een lekkere, verse masbango voorgeschoteld (lokale vis die zeer krokant wordt gebakken).
Voordat de vlucht vertrekt is er nog wat tijd voor een conference call ter voorbereiding voor de volgende presentatie en kan ik nog wat mailtjes afhandelen. Uiteindelijk staan we om 18.30 weer veilig op Curaçaose bodem.

Vandaag (woensdag) staat alweer in het teken van het voorbereiden van de volgende business trip. Vanavond vliegen we namelijk naar Suriname voor een aantal meetings aldaar.
In mijn volgende blog meer hierover!

 

Franco Diaz Part III

 

Schermafbeelding-2013-04-08-om-12.27.32

Dag allemaal,
Zoals ik in de vorige blog al had aangegeven; donderdag stond in het teken van Suriname. Samen met managing director Alan Henriquez en senior consultant Menno Vinck reizen we af naar het Zuid-Amerikaanse buurland. We vertrekken in de avond en eenmaal hoog in de lucht kan m’n dag al niet meer stuk! Ik win een retour ticket Curaçao-Paramaribo! — at Curacao Airport Hato.

Ik ben al meer dan 10 jaar niet meer in Suriname geweest. Wat meteen opvalt is de spiksplinternieuwe aankomsthal. We worden verwelkomd door een groot “Welkom in Suriname” bord. Ik kan de lange donkere weg naar Paramaribo nog herinneren die vol zat met gaten. Nu treffen we een fel verlichte weg aan, die is voorzien van een strakke laag asfalt. Gelukkig maar, want het is nog een eindje rijden naar het hotel.

Ook Hotel Torarica, waar ik ooit eerder verbleef, is geheel opgeknapt. Gelukkig zijn enkele karakteristieke onderdelen bewaard gebleven, zoals de vissenvijver in de lobby en de mooie pier aan de Suriname rivier. Het land is in trek en er wordt veel flink geïnvesteerd in vastgoed projecten door de Chinezen. En dat is te zien aan alle zichtbare ontwikkelingen. Het gaat dus goed met Suriname, begrijp ik.

De volgende dag zijn we al vroeg te gast in het gebouw van de Centrale Lands Accountants Dienst. Ook dit gebouw is gloednieuw en oogt futuristisch aan in de omgeving. We zijn hier om een presentatie te geven over de MultiTaxSolution, onze IT oplossing voor het realiseren van een geïntegreerd belastingdienstsysteem. Wij zijn heel enthousiast over de solutions en Menno is werkelijk een kei in het presenteren en het overbrengen van waarom dit systeem de meest geschikte oplossing is. In een live demo laten we met enkele scenario’s de functionaliteiten van het systeem zien. En al zeg ik het zelf; we hebben een innovatieve en moderne ICT oplossing ontwikkeld! Na afloop volgt een bespreking met het team van de dienst over een mogelijke aanpak en vervolgstappen.

Een leuke bijkomstigheid van een land als Suriname met haar overheerlijke keuken is dat we voor de lunch worden getrakteerd op een uitgebreid Surinaams buffet…

In het hotel hebben we een afspraak met oud-collega Michael. Na enkele jaren voor BearingPoint op Curaçao te hebben gewerkt, is hij teruggekomen naar zijn geboorteland Suriname. In het kader van ons alumni beleid is het altijd goed om contact te houden met ex-collega’s. Het is altijd nuttig om bij te praten, al zijn ze soms niet meer werkzaam in dezelfde branch. We maken het niet laat, want om 03.00 ’s nachts gaat de wekker om ons naar de luchthaven Zanderij te brengen.

Deze keer vliegen we via Aruba terug naar Curaçao. En daar zit ik nu terwijl ik deze blog zit te schrijven.
Normaliter zou ik op deze vrijdagavond naar de finale van het tumbafestival gaan. Dat is altijd gezellig en vol “ambiente”. Maar na deze drukke week en reisschema, denk ik dat ik alles maar op tv ga volgen.
Ik realiseer me dat ik deze week, op Sint Maarten na, alle landen van de Dutch Caribbean heb bezocht. En overal zijn de ontwikkelingen positief. De hoop is dan ook dat wij als BearingPoint hier nieuwe of vervolgopdrachten krijgen.

 

Back to Top